Hypnotherapie

Hoe werkt het?

Een mens heeft een bewustzijn en een onderbewustzijn. Vanaf je geboorte, eigenlijk zelfs al in de baarmoeder, begin je met het verzamelen van informatie die wordt opgeslagen in je onderbewustzijn. Zeg maar de harde schijf van de mens. Deze informatie gaat bepalen wie jij bent, hoe jij je voelt, hoe je reageert op bepaalde emoties, hoeveel je weegt, welke goede gewoontes je hebt, welke slechte gewoontes je hebt.

De informatie wordt beschermd door de kritische factor. Deze ‘firewall’ heeft als taak om nieuwe informatie eerst te gaan vergelijken met de reeds aanwezige info. Komt deze niet overeen dan zal deze ook niet aanvaard worden.

Dit heeft voor- en nadelen:

  • Het voordeel is dat je niet zomaar nieuwe zaken aanvaardt – bv. als ik je zeg dat een tomaat blauw is, dan ga je dat niet aanvaarden omdat je weet dat die rood is. Of als ik je zeg dat je vanaf nu vastplakt aan de vloer, dan gaat dat ook niet gebeuren omdat je onderbewustzijn weet dat je niet zomaar vastplakt aan de vloer of dat je schoenen niet zomaar vastplakken.
  • Het nadeel is dat de zaken die onderbewust anders lopen dan je bewust zou willen ook niet zomaar aangepast kunnen worden. Je wil bv. stoppen met roken of je wil minder snoepen en meer sporten, of je wil helemaal geen angst hebben om te vliegen. Bewust weet je perfect welke voordelen je zou hebben als je niet rookt, je minder snoept of je zonder problemen in een vliegtuig stapt. Maar zolang je onderbewustzijn niet akkoord is, gaat het niet gebeuren. Hoe graag je het ook wil. Zolang de kritische factor die nieuwe informatie tegenhoudt, verandert er helemaal niks.

Het voordeel van hypnose is dat we de kritische factor even op reis kunnen sturen en zo nieuwe informatie aan je onderbewustzijn geven… nieuwe informatie die ervoor zorgt dat je gewenste doel bereikt wordt. Zodra je onderbewustzijn de nieuwe info heeft aanvaard, gaat het aan het werk en gaat het de nieuwe patronen draaien en zo zorgen voor het gewenste resultaat.

Wat is hypnose en wat is het niet?

Hypnose is geen slaap. Je bent niet van de wereld, je blijft mijn stem horen. Iedereen die wil, kan in hypnose gaan, zolang je de instructies van de hypnotiseur opvolgt.

Als ik je vraag om je iets voor te stellen, stel je dat dan ook voor. Als ik je vraag om een gevoel op te roepen, roep dat dan ook op. Ga niet nadenken over het hoe en waarom. Laat het gewoon even gebeuren. Als ik je bijvoorbeeld vraag om je voor te stellen dat je een boot ziet liggen op het water, denk dan aan een boot en niet aan een auto.

Hoe ga jij je voelen tijdens een sessie?

Daar heb ik geen idee van want iedereen ervaart hypnose anders. Als je 100 mensen na een sessie interviewt, ga je 100 verschillende antwoorden krijgen. Ieder heeft zijn eigen verhaal, zijn eigen ervaring. Sommigen hebben veel beleving en voelen zich bv. zwaar of licht.  Anderen hebben weinig tot geen beleving en hebben zoiets van ‘ik zit hier op een stoel met gesloten ogen en luister aandachtig naar iemand’.

En dat is allemaal oké.  Beleving is leuk maar heeft geen invloed op het resultaat. Dus ga je niet te veel bezighouden met ‘Ben ik nu wel in hypnose? Is dit hetgeen wat ik moet voelen?’  Laat dit maar aan mij over. Ik zie wanneer je in hypnose bent en wanneer je kritische factor even op reis is. Het belangrijkste is dat je mijn aanwijzingen volgt, je concentreert op mijn stem en het allemaal even laat gebeuren.

Het intakeformulier

Maak eerst een afspraak (zie contact) en dan voor je langskomt, vul je het intakeformulier in en vermeld je daarop 1 probleem. Wat wil jij dat er stopt en wat wil jij dat ervoor in de plaats komt en wat zou je zelf veranderen om dit doel te bereiken.

Heb je meerdere zaken die je opgelost wil zien, dan kunnen we dat zeker even bespreken, maar per sessie kunnen we maar 1 probleem aanpakken.