Herken je dit?
Je dagtaak op het werk zit er bijna op. Je staat recht om je jas aan te trekken en naar huis te gaan. Dan komt je baas binnen en vraagt om nog snel een offerte op te maken voor een nieuwe klant. Zucht, zucht, zucht. Je mond gaat open om ‘neen’ te zeggen, maar je zet je terug in je stoel en begint er aan. Werk gaat altijd voor.
Je werkagenda puilt uit. Elke morgen neem je je voor om je planning af te werken, maar dan gebeurt er weer iets onverwachts en op het einde van de dag kom je tot de vaststelling dat er van je plan niets in huis is gekomen. De volgende ochtend pep je jezelf op om er weer enthousiast tegen aan te gaan. Een tijdje gaat dit zo door. Af en toe zit je in jezelf te mopperen dat het toch echt te veel wordt, dat je collega de kantjes er vanaf loopt in plaats van het werk te doen. Maar je voelt je verantwoordelijk en neemt steeds meer taken op jouw schouders “want het werk moet toch gedaan worden en kan niet blijven liggen. In je achterhoofd hoor je de mantra ‘en jij kunt dat toch het beste’.
De verantwoordelijke van je dochters turnclub vraagt of jij een taak op jou kan nemen voor de nieuwe turnshow. Je voelt je persoonlijk aangesproken en een beetje gevleid en zegt ja. Naarmate de datum van het evenement dichterbij komt, ben je er ’s avonds bijna altijd mee bezig, zelfs ’s nachts laat het je niet los. Je begint slecht te slapen, wordt wakker na enkele uurtjes slaap en dan begint het molentje te draaien. Je vreest dat je niet alles gaat klaar krijgen, dat je zal uitvallen vlak voor de show, dat je mensen gaat teleurstellen, dat je te weinig aandacht hebt voor je gezin, …
‘Zullen we het verjaardagsfeest van papa dit jaar bij jou laten doorgaan, want jij hebt zo veel plaats in je huis?’ vraagt je moeder. ‘Ja dat kan’, zeg je zonder nadenken want je ouders staan vaak klaar om je kinderen op te vangen en je wil dit graag voor hen doen. Maar dan begint het. Je moeder hangt voortdurend aan de telefoon, komt langs op onverwachte momenten want dit moet nog geregeld worden en dat mag je niet vergeten en denk je daar ook nog aan, …. Terwijl jij er alleen vanuit was gegaan om je huis ter beschikking te stellen, komt er nu veel meer bij kijken dan je voorzien had. Je wil je moeder erop wijzen dat zij de organisator is, maar vindt de juiste woorden niet en je wil niet tekortschieten als kind. Maar vanbinnen borrelt het.
Eén van je beste vrienden nodigt je uit om na het werk iets mee te gaan drinken want er valt iets te bespreken. “Pff”, blaas je en je denkt, “liever niet nu”. “Ik heb het veel te druk”. Toch zeg je ja en ga je mee. Want “het is een goede vriend(in) en ik wil er altijd voor klaar staan en anders kost me dit misschien mijn vriendschap.” Achteraf ben je boos op jezelf omdat je je grens niet hebt durven aangeven.
Hoe zou het voor je zijn als
- Je op het einde van je werkdag rustig opstaat en je jas aantrekt, ‘tot morgen’ zegt tegen je collega’s en dan nog vlotjes ‘morgen is er weer een dag’ kan zeggen tegen je baas?
- de taken netjes verdeeld zijn tussen jou en je collega’s
- jij je takenlijst volledig kan afwerken en geen onverwachte dingen opneemt
- je het eens niet in je eentje hoefde te doen maar de anderen – je partner, je collega’s, je familie – je gewoon een handje zouden helpen
- je ’s nachts zou kunnen slapen
- je moeder het feest organiseert
- je een keertje niet ingaat op de uitnodiging van je vriend(in)
- jij je grens aangeeft?
Dit alles is mogelijk als
Jij het ‘WEES WIJS JEZELF-TRAJECT’ volgt dat ik je aanbied.
Dit traject telt 7 sessies van gemiddeld één uur gespreid over een viertal maanden … Hierbij starten we met 3 coachgesprekken waarbij we elkaar leren kennen, jouw vragen duidelijk kaderen en met enkele concrete oefeningen aan de slag gaan. Daarna volgen 4 observatie- en bijsturingsgesprekken.
Aan het einde van dit traject:
Durf je opkomen voor jezelf en
- zeg je neen als je baas overuren van je verwacht
- spring je niet meer meteen in voor onverwachte opdrachten
- vraag je aan je collega om een taak te uit te voeren omdat jij er die dag geen tijd voor hebt
- vraag je hulp aan je partner, familie, …
- zeg je niet onmiddellijk ja tegen de turnclub maar vraag je eerst meer uitleg over de taken
- zeg je tegen je moeder dat het feest bij jou kan doorgaan, maar alleen als zij instaat voor de organisatie
- zeg je tegen je vriendin dat je de uitnodiging niet aanneemt
- stel jij je grenzen.
Kortom je voelt je minder belast en bent steeds beter in staat om de zaken te combineren. Je voelt je beter in je vel en ervaart dat het goed zit als je spreekt in plaats van zwijgt. Je kiest voor jezelf maar niet ten koste van anderen.
Je bent geen tikkende tijdbom meer die ineens vanuit boosheid ontploft en mensen doet schrikken door de hevige reactie. Integendeel je spreekt als het nodig is, geeft op die manier je grenzen aan en ervaart meer innerlijke rust en kalmte.
De investering in jezelf bedraagt 525 euro
Voor een ‘Wees wijs jezelf-traject’ van 7 sessies van gemiddeld één uur gespreid over een viertal maanden.
Testimonials van tevreden klanten
WA
In de gesprekken met Jolanda heb ik ontdekt wat ik zelf kon doen om mij beter te voelen op mijn werk. Nu plan ik mijn dag duidelijk in: ik maak een takenlijst en werk die stap voor stap af. Ik kan nu zelfs tijd nemen om te lunchen i.p.v. te blijven doorwerken. Het resultaat is meer rust in mijn hoofd.
AS
De laatste maanden voelde ik me slecht in mijn vel en was mijn zelfvertrouwen sterk verminderd. Ik zat me steeds vaker te vergelijken met mijn vriendinnen die blijkbaar moeiteloos alles kunnen combineren.
Via een vriendin kwam ik in contact met Jolanda. Door gesprekken en allerlei oefeningen werd snel duidelijk waar het probleem zat. Stilaan begon ik uit te spreken wat en hoe ik het graag wilde. Na verloop van tijd kostte me dat geen moeite meer en verliep mijn leven vlotter.
WP
Voor mij was de perfectionismecoaching bijna op het lijf geschreven, zo voelde het tenminste. Coach Jolanda en het traject waren zeer goede hulpmiddelen die mij hielpen eerst bewust te worden van bepaalde zaken en nadien onbewust dingen beter aan te pakken. Het bleek een goede werkwijze die mij zeer veel inzichten over mezelf heeft opgeleverd. Hierdoor ben ik 100 % zeker gegroeid als mens.
Veel gestelde vragen
Is betaling in termijnen mogelijk?
Ja, dat is zeker bespreekbaar.
Ik ga al naar een psycholoog, kan ik jouw traject dan nog volgen?
Je kan dit coachingtraject tegelijkertijd volgen met psychotherapie bij de psycholoog. Door de concrete oefeningen die wij doen, zal je sneller verbetering voelen.
Kan ik loopbaancheques gebruiken voor deze coaching?
Neen, maar als je vragen hebt over het al of niet veranderen van job weet je na deze coaching ook of het dat is wat je nodig hebt.